새해 복 많이 받으세요 – Un An Nou Fericit

de

Pentru o mare parte din mapamond, finalul lunii decembrie marchează și încheierea anului. Totuși, sunt popoare care se împart între nou și tradiții vechi de secole, precum coreenii, chinezii, indienii, rusii, evreii, etc., care sărbătoreasc venirea Anului Nou în alte perioade decât în noaptea dintre 31 decembrie – 1 ianuarie.

Conform calendarului folosit de coreeni, Calendarul lunar (설날), aceștia marchează fiecare lună a anului cu un anumit festival. Dintre cele 12 cele mai importante sărbători sunt Seollal (설날) sau Anul Nou și Chusok (추속) sau Ziua Recoltei. În general, Seollal se celebrează după ce apare a doua lună nouă, după solstițiul de iarnă și ține 3 zile, iar anul acesta cade pe 5 februarie 2019. Este privit ca o sărbătoare a familiei, a preparatelor tradiționale si a jocului popular. Seollal-ul este varianta coreeană a Anului Nou, iar 2019 este Anul Porcului, aducător de bunăstare și succes în carieră, noroc și armonie.

Superstiții.

Ca orice alt popor și coreenii au superstițiile și legendele lor de Anul Nou. Astfel, se spune că dacă copiii merg la culcare în Ajun, sprâncenele lor se vor albi, iar aceștia încearcă să nu adoarmă întreaga noapte. Părinții trebuie să atârne o sită din paie de orez (pokchori) de ușa sau poarta casei, pentru a alunga spiritele rele și pentru a le aduce noroc.

Tradiții.

Coreenii îndeplinesc în dimineața Anului Nou ritualuri specifice, membrii familiei se reunesc și se îmbracă cu haine noi. dar tradiționale, numite solbim (설빔), care simbolizează un nou început. Toate mâncărurile se pun pe masă, alături de o plăcuță comemorativă, se fac rugăciuni și plecăciuni în cinstea strămoșilor. Tinerii merg în vizita la părinți, bunici și vecini, urându-le viață lungă și sănătate, iar aceștia sunt răsplătiți cu sfaturi, bani și cadouri. Este o tradiție asemănătoare colindului la români. Așadar, familiile se reunesc de Seollal în primul rând pentru a-și cinsti strămoșii, împărțind cele trei zile în felul următor: în prima zi se merge la casa părintească, a doua zi se sărbătorește împreună cu restul familiei, iar în ultima zi coreenii se reîntorc la casele lor.

În cultura coreeană, mâncarea are un rol important de Seollal. În Ajunul Anului Nou, membrii familiei se adună laolaltă pentru a găti, iar mâncărurile pregătite pentru ritualurile ancestrale sunt pregătite cu mare grijă, întrucât coreenii cred că spiritele strămoșilor lor vin din lumea cealaltă să guste din bucate. Se așează feluri variate de preparate, aromate și colorate, cu aspect cât mai atrăgător, pentru ca masa să fie foarte bogată. Tteokguk este cel mai important fel de mâncare, o supă ce conține feliuțe de orez, iar pe lângă acestea se pregătesc alte 20 de rețete din legume, carne, pește, fructe și clătite coreene, precum ttok-mandukuk – o supă cu pachetele de primăvară (asemănătoare cu Tteokguk, doar că se adaugă pachețelele de primăvară), yakshik – orez dulce-lipicios, Japchae – paste din cartofi dulci, legume și carne, shik-kye – băutură din orez și sujong-gwa – băutură din scorțișoară.

Pentru a gusta din minunatele bucate coreene tradiționale pregătite pentru aceaste sărbătoare, vă invităm la Restaurant Koreean Seoul, într-o atmosferă primitoare și autentică. Veți putea comanda și savura în această zi specială Tteokguk – supa norocului.

Noi vă urăm cu drag: Sae hae bok mani badîseyo (새해 복 많이 받으세요)

Să aveți un An Nou Fericit!

Eticheta: restaurant, korean
Articole asemanatoare

Meniu

Creaza un cont gratuit ca sa poti folosi lista de dorinte.

Autentifica-te