Kimchi – de ce este celebru si cum actioneaza asupra sanatatii

de

Lumea bucătăriei este din ce în ce mai diversă, plină de culoare cu arome de tot soiul, delicatese inedite și pofticioși din ce în ce mai pretențioși. Preparatele coreene, faimoase pentru proprietățile și gustul lor, și-au găsit un loc de cinste. Unul dintre preparatele celebre este minunatul kimchi, fără de care o masă coreeană ar fi incompletă.

Kimchi este folosit atât la pregătirea altor mâncăruri coreene, cât și de sine stătător ca un sidedish și îl putem plasa în rândul legumelor murate, consumate sub diferite rețete în întreaga lume. Tuturor ne plac murăturile, asortate sau simple, iar kimchi, gătit în zeci de variante poate fi de departe rege la masa oricui.

Numărul sortimentelor este greu de punctat, însă la Muzeul Kimchi din Seoul sunt atestate peste 187 de variante de kimchi cu: varză chinezească (25 rețete), ridichi albe coreene (62 rețete), castraveți (10 rețete), alte legume (54 rețete), fructe de mare (5 rețete) și alte combinații de ingredient (21 rețete). Conform Institutului de Studiu al Kimchi, deschis în cadrul Universității din Pusan, pentru a urmări efectele incredibile ale kimchi-ului asupra sănătății, în Coreea de Sud se consumă anual peste 400 de tone.

Kimchi se prepară în Coreea încă din perioada celor Trei Regate, 57 î.Hr. – 668 d.Hr., ceea ce-l plasează în rândul bucatelor cu tradiție milenară. Această garnitură tradițională picantă, acrișoară și sărată se prepară din legume asezonate cu mirodenii și lăsate la fermentat la temperatura camerei. Apoi se pun, după vechea tradiție, în vase din lut îngropate în pământ, timp de două luni. Cele mai comune ingrediente sunt varza chinezească, ridichi, ardei roșu, ceapa verde, usturoi, ghimbir, sare și zahăr. Indiferent de rețetă și legumele folosite, rezultatul rămâne același: un preparat gustos și sănătos, bogat în fibre și vitamine.

Faima kimchi-ului coreean a cuprins mapamondul grație muncitorilor imigranți, forțelor armate din Occident, miilor de participanți din întreaga lume la Jocurile Olimpice desfășurate în 1988 la Seoul, care au fost fascinați de acest preparat.  Astfel, în multe țări, fast food-urile au început să adauge kimchi-ul în meniurile și preparatele lor, fiind servit lângă hamburgeri, taco, hot dog, chow mein și sushi.

Una dintre cele mai prestigioase reviste din lume – Health Magazine, plasează Kimchi în top 5 cele mai sănătoase mâncăruri din lume, grație beneficiilor pe care le are asupra sănătății. Și nu sunt puține beneficiile pentru sănătate!

Grație modului de preparare și conservare a legumelor prin procesul de fermentare, kimchi este o sursă naturală de probiotice, indispensabile unui organism sănătos. Susține imunitatea, digestia și absorbția vitaminelor, mineralelor și nutrienților.

Kimchi este foarte bun în procesul de slăbire, fiind sărac în calorii. Ajută și în controlul apetitului, prin scăderea nivelului de zahăr din sânge. În plus, conținutul de fibre al kimchi-ului creează senzația de sațietate, iar ardeiul iute stimulează metabolismul și amplifică arderea calorică. Nu degeaba Coreea este recunoscută pe plan international pentru rata redusă a obezității (3,5%).

Cercetarile recente au demonstrat că prin consumul zilnic, kimchi poate reduce nivelul colesterolului, îmbunătățind circulația sangvină, grație conținutului ridicat de seleniu și alicină din usturoi, unul din ingredientele principale folosite la prepararea kimchi-ului. Ghimbirul prin conținutul de potasiu, magneziu, cupru, mangan și vitamina B6, conferă kimchi-ului proprietăți benefice de asemenea, îmbunătățind procesele gastro-intestinale. Utilizarea ardeiului iute la prepararea kimchi-ului, confer acestuia proprietăți anti-cancerigene. Ardeiul iute contine capsaicina, vitamina A si C având proprietăți antioxidante de prevenție a diferitelor tipuri de cancer. Varza fermentată oferă și ea preparatului puternici antioxidanți și flavonoizi, esențiali în lupta împotriva diferitelor tipuri de cancer.

Dar lista beneficiilor aduse de kimchi este uriașă și ne-ar trebui pagini întregi să le prezentăm pe toate. Noi ne rezumăm doar la a vă spune că nu degeaba acest preparat a trecut proba timpului, supraviețuind secole întregi în gastronomia lumii.

Această emblemă a bucătăriei coreene, poate fi consumată indiferent de momentul zilei – dimineața, la prânz și seara. Iar Restaurantul Korean Seoul, ca ambasador al bucătăriei coreene în România, recomandă consumul de kimchi tuturor celor care încearcă un stil mai sănătos de viață sau care doresc să-și îmbunătățească funcțiile vitale ale organismului. La noi, Kimchi este din partea casei, oricând și indiferent de câti oaspeti ne-ar călca pragul, alături de alte 3 sidedish-uri, schimbate zilnic.

Așadar, vă invităm să descoperiți tainele și aromele kimchi-ului, iar până data viitoare, nu ne rămâne decât să vă spunem: „Mat-itkae duseyo! (Poftă bună!)!

Eticheta: coreea, kimchi, korea
Articole asemanatoare

Meniu

Creaza un cont gratuit ca sa poti folosi lista de dorinte.

Autentifica-te