3 preparate pe care coreenii le consuma constant

de

Plină de savoare și arome, bucătăria coreeană are în spate obiceiuri, tehnici, unelte, ingrediente, tradiții și rețete inedite. Păstrate din vremuri antice, reușesc astfel să-i cucerească pe curioșii din întreaga lume.

La fel ca și în cazul celorlalte bucătării asiatice, mâncarea coreeană se bazează pe principiul celor cinci gusturi și combinarea lor armonioasă: dulce, sărat, acru, amar și iute. Cea mai importantă masă a zilei pentru coreeni este cina, unde sunt servite până la 12 feluri de mâncare, toate fiind puse în același timp pe masă.

Printre ingredientele de bază folosite în felurile principale, orezul are loc de cinste, alături de carne, tofu, alge, tăiței, pește și legume. La capitolul condimente, preparatele sunt asezonate cu ulei de susan, usturoi, ghimbir, sos de soia.

Felurile de mâncare sau anumite rețete variază în funcție de regiune. Foarte multe însă, au devenit adevărate tradiții culinare naționale. Așa cum v-am obișnuit, cu fiecare ocazie vă dezvăluim puțin câte puțin din cultura coreeană și magia bucatelor acestui popor, iar astăzi vă prezentăm 3 preparate pe care coreenii le consumă în mod constant.

Kimchi, despre care v-am vorbit într-un articol anterior,  este unul dintre cele mai servite preparate, fiind chiar înscris în patrimoniul UNESCO pentru unicitatea sa și multitudinea de rețete și ingrediente folosite la pregătirea sa. Kimchi-ul original este cel pregătit din varză chinezească sau napa, cunoscut sub denumirea de Baechu Kimchi. De la varză, ridichi, castraveți, fasole, alge marine, ciuperci, produse din soia, hamsii, hering, creveți, urechi de porc, până la tot ceea ce poate fermenta, devin componente cheie, în prepararea kimchi-ului. În plus, multe dintre tipurile de Kimchi nu se consumă doar ca garnitură, ci se folosesc chiar la prepararea altor feluri de mâncare, precum supele.

Nelipsit de pe masa coreenilor este bulgogi, un preparat din carne fragedă de vită sau porc. Felii subțiri de carne sunt marinate și prăjite sau gătite pe grătar, respectiv plită. Vrăbrioara, spata sau antricotul sunt de obicei marinate și condimentate cu diferite sosuri, în special sos de soia și apoi gătite pe foc mic. Se servește cu orez la abur și kimchi, iar rețeta își are originea în zona de nord a peninsulei coreene. Acest preparat este foarte îndrăgit în Coreea de Sud, găsindu-se atât în restaurante de lux, cât și în supermarket-uri locale care vând pachete asezonate și gata de prăjit sau fript. Mmm, nouă deja ne e poftă!

Ca orice bucătărie asiatică, nici cea coreeană nu neglijează orezul, acesta fiind în mod constant așezat pe masă. De aceea bibimbap (însemnând „orez amestecat”) trebuie încercat. Acesta este un fel de mâncare tradițional coreean servit ca un bol de orez alb cald, acoperit cu legume sotate și condimentate (namul), pastă de ardei iute (gochujang), sos de soia sau pastă de soia fermentată (doenjang). De asemenea, se adaugă de obicei un ou crud prăjit și felii de carne de vită și se amestecă bine cât este încă fierbinte, chiar înainte de a mânca. Grație gustului său divin, bibimpap a fost inclus în 2011 într-o listă cu 50 cele mai delicioase mâncăruri din lume, întocmită de CNN Travel, ocupând locul 40. Alături de bulgogi și kimchi.

Așadar, astăzi v-am vorbit de kimchi, bulgogi și bibimbap, unele dintre cele mai consumate preparate coreene, iar dacă sunteți curioși să vedeți și să gustați alte preparate care vă vor seduce papilele gustative, urmăriți-ne în continuare și vizitați Restaurantul Korean Seoul.

Articole asemanatoare

Meniu

Creaza un cont gratuit ca sa poti folosi lista de dorinte.

Autentifica-te